Home // Nieuws // Is een roetfilter verplicht?

Is een roetfilter verplicht?

10 mei 2018

Is een roetfilter verplicht?

Is een roetfilter verplicht? Ja, uw auto over een goed werkend roetfilter beschikken. Vanaf 20 mei 2018 worden dieselauto's zonder een goed werkend af-fabriek roetfilter afgekeurd bij de APK. Een hoop mensen hebben echter geen goed werkend roetfilter, of hebben zelfs helemaal geen roetfilter. Deze mensen zitten nu met een groot probleem. 

Als u meer wilt weten over de verplichte roetfilter, dan bent u hier op het juiste adres. In dit artikel leest u namelijk waarom een roetfilter verplicht is, en wat voor gevolgen de verplichte roetfilter heeft op uw APK. 

De roetfilter en de APK

In dit artikel leest u over het verbod op het verwijderen van het roetfilter die vanaf 1 juli geldt. Het komt erop neer dat staatssecretaris Sharon Dijksma (van Infrastructuur En Milieu) met een voorstel kwam om het verwijderen van roetfilters illegaal te maken, en dat is haar gelukt. Vanaf 1 juli 2018 is het verwijderen van het roetfilter strafbaar. 

Dit verbod heeft als doel dat iedere auto over een goed werkend roetfilter beschikt. Om dit verbod goed te kunnen handhaven worden dieselauto's zonder een goed werkend roetfilter vanaf 20 mei 2018 bij de APK afgekeurd. 

De APK-keurmeesters gaan via een visuele controle uw auto een roetfilter heeft. Via een visuele controle is het echter niet vast te stellen dat uw auto over een roetfilter beschikt die daadwerkelijk goed functioneert. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dus nog een hoop te doen om dit verbod met succes te kunnen handhaven. 

Waarom wordt een roetfilter verplicht?

Het heeft natuurlijk een reden om een goed werkend roetfilter voor dieselauto's verplicht te maken. Het is geen geheim dat dieselauto's milieuonvriendelijk zijn. Daarom beschikken deze auto's over een roetfilter, die 30-95% van het schadelijke roet opvangt. Dieselauto's zijn zonder een roetfilter zijn zonder roetfilter nog schadelijker voor het milieu. Het milieu en duurzaamheid zijn in dit tijdperk 2 belangrijke onderwerpen waar de samenleving zich mee bezig houdt. Het is dus niet gek dat een goed functionerende roetfilter verplicht is. 

Voor welke voertuigen geldt deze wetswijziging?

Deze wetswijziging geldt voor de nieuwere dieselauto's. Staatssecretaris Dijksma heeft echter aangegeven dat voor bepaalde auto's het verbod niet van toepassing is. 
Het nieuwe verbod gaat niet gelden voor dieselpersonenauto's van voor 2011, voor bestelauto's met een roetfilter van voor 2012 en voor vrachtwagens met een roetfilter van voor 2014. 

Bij deze auto's mag het roetfilter dus verwijderd worden, hiervoor is dan wel een registratie in het kentekenregister van de RDW nodig. Bovendien moet u een toeslag voor voertuigen zonder roetfilter betalen als u uw roetfilter heeft verwijderd. 

Hoe weet ik of mijn auto een roetfilter heeft?

Je kunt achterhalen of uw auto een roetfilter heeft door te kijken naar het bouwjaar en het type brandstof van uw auto. Door te kijken naar het bouwjaar van uw auto en naar het type brandstof waar uw auto op rijdt kunt u achterhalen of uw auto een roetfilter heeft. Is het bouwjaar van uw dieselauto 2006 of erna? Dan is de kans groot dat uw auto over een roetfilter beschikt. Als u het zeker wilt weten of uw auto een (goed werkend) roetfilter heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen. 

De oplossing van Roetfilter-Cleaning.com

Heeft uw auto geen goed functionerende roetfilter? Dan is het noodzakelijk dat u snel maatregelen gaat treffen om aan de nieuwe wetgeving te voldoen. Gelukkig heeft Roetfilter-Cleaning.com dé perfecte oplossing voor jou, namelijk een roetfilter reiniging.  

Het reinigen van uw roetfilter is het goedkopere alternatief dan het vervangen of aanschaffen van een roetfilter, en het is net zo effectief! Vanaf 20 mei 2018 is een goed werkend roetfilter verplicht, vraag daarom snel een roetfilter reiniging aan!

Terug naar het overzicht
© 2024 Roetfilter-Cleaning.com | Sitemap | Voorwaarden | Privacy | Disclaimer