Home // Nieuws // Roetfilter verwijderen APK

Roetfilter verwijderen APK

1 mei 2018

Roetfilter verwijderen APK

Roetfilter verwijderen en de APK, hoe zit dat precies? In dit artikel leest u wat voor gevolgen roetfilter verwijderen heeft op uw APK. En waarmee u dus absoluut goed rekening mee moet houden.

Een hoop dieselrijders kiezen er namelijk voor om hun roetfilter te verwijderen. Zo kunnen ze namelijk zuiniger rijden met meer vermogen. Deze mensen zitten straks echter met een groot probleem. Het verwijderen van het roetfilter wordt vanaf 20 mei 2018 weer illegaal. 

Daarom leest u in dit artikel wat voor gevolgen deze wetswijziging heeft op uw APK-controle.

Over het verbod op roetfilter verwijderen

Roetfilters verwijderen bij dieselauto's was tot 2015 al verboden. Deze wet was toen per ongeluk geschrapt. Staatssecretaris Sharon Dijksma (van Infrastructuur En Milieu) heeft toen in een kamerbrief gelijk aangegeven om het volgende jaar met een voorstel te komen om het verwijderen van roetfilters weer illegaal te maken. 

En in 2018 is het weer zover. Het verbod op roetfilter verwijderen bij dieselauto's gaat in op 1 juli 2018. 

Roetfilter verwijderen APK, wat gaat er veranderen?

Om het verbod op het verwijderen van roetfilters goed te kunnen handhaven, zal er vanaf 20 mei 2018 dieselauto's tijdens de APK worden gecontroleerd op een goed werkend roetfilter. Als u dus niet beschikt over een goed werkend roetfilter, zal uw auto bij de APK afgekeurd worden. 

Voor welke voertuigen geldt dit verbod?

De nieuwere (diesel)auto's vanaf het bouwjaar 2006 hebben meestal een roetfilter en/of katalysator. Als uw auto ook bij deze groep behoort, dan geldt het roetfilter verwijdering verbod ook voor uw auto. Staatssecretaris Dijksma geeft echter wel aan dat er uitzonderingen gelden voor dit verbod. 

Voor personenauto's met een roetfilter van voor 2011, bestelauto's met een roetfilter van voor 2012 en voor vrachtwagens met een roetfilter van voor 2014 gelden er uitzonderingen. Bij deze auto's mag het roetfilter verwijderd worden, maar hiervoor is wel een registratie in het kentekenregister nodig. Je moet voor deze voertuigen ook een MRB-toeslag gaan betalen, als je het roetfilter hebt verwijderd. 

Hoe werkt zo'n roetfilter controle?

Om de nieuwe regels te handhaven zullen APK-keurmeesters tijdens de APK-controle uw auto op een goed werkend roetfilter moeten controleren. De staatssecretaris geeft aan dat de APK-keurmeesters deze APK-controle vooralsnog visueel zullen uitvoeren. In de praktijk zal deze visuele controle alleen kunnen aangeven of uw auto over een roetfilter beschikt, maar niet of uw auto over een goed werkend roetfilter beschikt. 

Omdat deze roetfilter controle niet kunt vaststellen of uw auto over een daadwerkelijke goed werkend roetfilter beschikt, zal deze roetfilter controle moeten worden verbeterd. De staatssecretaris heeft dit ook toegegeven. Ze schrijft namelijk dat de APK-keurmeesters in een later stadium via een test kunnen controleren of uw roetfilter ook daadwerkelijk goed werkt. 

Conclusie roetfilter verwijderen en de apk

Vanaf 1 juli wordt het verwijderen van roetfilters bij nieuwere voertuigen verboden. Het verwijderen van het roetfilter is nog wel toegestaan bij sommige oudere voertuigen. Hiervoor is dan wel een registratie in het kentekenregister voor nodig. Bovendien moet u dan een toeslag voor voertuigen zonder roetfilter betalen. 

Vanaf 20 mei 2018 zullen de APK-keurmeesters uw auto (visueel) contoleren op een goed werkend roetfilter. Voldoet uw auto niet over een goed werkend roetfilter, dan wordt uw auto hierop afgekeurd. Het is daarom verstandig om uw keuze om uw roetfilter te laten verwijderen te heroverwegen. 

Een roetfilter reiniging is het alternatief voor het verwijderen van uw roetfilter!

Wilt u uw roetfilter verwijderen om zuiniger te reinigen met meer vermogen? Dan hebben wij de perfecte oplossing voor u, namelijk een roetfilter reiniging. Een goed werkend roetfilter is echter wel verplicht. Gelukkig kunnen onze reiniging specialisten roetfilter reinigen voor bijna ieder merk en model. 

Na een roetfilter reiniging kan de motor van uw auto weer optimaal presteren en soepel kunnen draaien. Bovendien voorkomt u zo dure reparaties en wordt uw auto niet afgekeurd bij de APK. Vraag daarom snel een roetfilter reiniging aan!

Terug naar het overzicht
© 2024 Roetfilter-Cleaning.com | Sitemap | Voorwaarden | Privacy | Disclaimer